Ons gedachtengoed

MartensBouw levert maatwerk, immers zoveel mensen, zoveel wensen. Het resultaat van ons werk moet altijd "de jas zijn" die u goed past en lekker zit. 

Meedenken met de klant is voor ons dan ook vanzelfsprekend. Door de gehele organisatie heen kunt u dat dan ook van ons verwachten. 

Om een goed resultaat te boeken zijn goede gegevens nodig:

  • wat wil u gerealiseerd hebben?
  • welke kwaliteit / levensduur is gewenst?
  • wat is het beschikbare budget?
  • wanneer wilt u erover beschikken?
  • enz. enz.

Innovatie

Bij MartensBouw zijn we continu bezig met innovaties. We hebben bijvoorbeeld onze complete bedrijfsautomatisering zelf op de rit gezet. Innoveren zit bij Peter Martens in het bloed. Hij is er al mee bezig sinds hij in 1985 bij zijn vader in dienst kwam. MartensBouw loopt dan ook al een tijdje voorop. Zeker op het gebied van virtueel bouwen; het zogenaamde ‘Bouwen met 3D’. MartensBouw streeft ernaar dat het totale proces van a tot z geïntegreerd is, zodat er geen enkele handeling dubbel gedaan hoeft te worden. Daarmee wordt tijd gewonnen en fouten voorkomen. 

Bij alleen concurreren op de prijs wordt afbreuk gedaan aan de bouw en bovendien wordt innovatie belemmerd. Dat is voor MartensBouw de hoofdreden geweest om het anders te doen. 'Als je zelf gaat ontwikkelen, heb je meer invloed op het voortraject. Dan kun je bouwprocessen sturen'.

Volgens MartensBouw moet automatiseren ten dienste staan van het bedrijfsproces. Ook het tekenwerk. Door het eerst uit te werken in een BIM model (Bouw Informatie Model) kunnen faalkosten gereduceerd worden. Maar vervolgens kan er nog veel meer informatie in het gebouwmodel gestopt worden. MartensBouw heeft gezocht naar een methode om 3D (inmiddels 4D) te integreren in het bouwproces. 

Bouwen met BIM

Building Information Modeling heet het voluit, in het Nederlands te vertalen als Bouw Informatie Model. Het is een innovatie die volop kansen biedt om het bouwproces te verbeteren. Met BIM maak je een virtueel prototype. Bij de traditionele manier van werken in de bouw gebeurt dat niet. Bij MartensBouw noemen ze het het BIM-proces 4D Virtueel Bouwen. De lengte, breedte en hoogte zijn de drie dimensies die zichtbaar zijn in de bouwtekening op de computer. De vierde dimensie is alle beschikbare informatie die in het model wordt gestopt. Van elk bouwelement op de tekening -muur, kozijn, deur, raam, dakkapel, etc- is in een oogopslag te zien wat de eigenschappen zijn; van wat voor materiaal het is gemaakt; welke maten het heeft en hoeveel het kost. Omdat je ook kunt zien hoeveel er van elk materiaal nodig is, heeft de aannemer altijd de actuele kosten van het bouwproject in beeld en kan er vanuit BIM worden gecalculeerd. Een BIM wordt zo de centrale database waar alle informatie over het project instaat én wordt uitgehaald. Elke tekening of het nu een vooraanzicht of een dwarsdoorsnede van een kozijn is, wordt afgeleid van dit model en klopt dus altijd, ook als er tussentijdse wijzigen zijn doorgevoerd. De maatvoering van een bouwproject kan zo ook vanuit BIM op een Total Station worden overgezet. Een BIM bij MartensBiuw is goed gedetailleerd, tot de naden van de prefab betonwanden aantoe.

De voordelen:
Onze compleet geïntegreerde aanpak heeft voor de opdrachtgever alleen maar voordelen:

  • Eén aanspreekpunt en één verantwoordelijke, geen afschuiving van verantwoordelijkheden, geen missing links in het proces
  • Vanaf het begin zekerheid omtrent budgettering van de investering
  • Intergratie van alle disciplines reduceert de faalkosten tot 1/3 van wat gebruikelijk is in de branche
  • Door het BIM model waarin alles is geïntegreerd, is het voor alle partijen inzichtelijk wat zijn/haar rol en plaats in het model is
  • Het BIM model bevat alle componenten van het pand en is daarmee ook voor de opdrachtgever op alle onderdelen digitaal te raadplegen
  • De 3d vieuws laten exact zien wat gerealiseerd gaat worden. Hiermee sluit de verwachting naadloos aan op de prestatie
  • Doordat in het BIM model alle componenten van het gebouw zijn opgenomen ontstaat er volledige transparantie in de prijsvorming
  • Snelheid in het proces

Passief Bouwen

MartensBouw is een warm voorstander van ‘Passief Bouwen’. Passief bouwen is een bouwconcept waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de zon. In een passief gebouw wordt allereerst gezorgd dat er weinig energiebehoefte is voor verwarming en koeling. 

Vanaf het eerste ontwerp richt zich de focus op ligging van het pand, comfort, zuinig energieverbruik en beperkt onderhoud. Dat levert de beste resultaten op. Bijvoorbeeld direct een warmtepomp (verwarmen en koelen) en een goede oplossing voor luchtbehandeling plannen, waarbij schone lucht (en koeling in de zomer “bijna” gratis) wordt meegenomen. ‘Passief Bouwen’ is MartensBouw op het lijf geschreven aangezien MartensBouw geen traditionele bouwer is maar werkt op basis van het toepassen van uiterst innovatieve bouwmethoden waaronder prefabricage wat bijzonder comfortabele, energiezuinige, duurzame en veilige gebouwen oplevert. 

In de praktijk 
MartensBouw heeft een bedrijfsverzamelgebouw opgeleverd dat op deze manier is gebouwd. En met succes. De systematiek blijkt nog veel krachtiger dan er vooraf gedacht werd. Zo was er een sterke reductie van faalkosten. Van a tot z is de informatie uit dat ene systeem (Revit) gebruikt. Het vergt wel omschakeling in denken. Je moet alles loslaten wat je ooit geleerd hebt. 

Voordelen
Voor de klant zijn er veel voordelen. Het prototype wordt gebouwd in de computer. Voorheen was het prototype het gebouw dat je opleverde.

Een ander voordeel is dat het goedkoper is. Bouwen in bouwteamverband is tien tot vijftien procent goedkoper dan wat gebruikelijk is in een markt waar alleen om concurrentie gestreden wordt.

IPC 
Tweeënhalf jaar geleden is Peter Martens benaderd door Bouwend Nederland om mee te doen aan een innovatietraject IPC genaamd. IPC kwam voor MartensBouw op het juiste moment voorbij. Maar Peter Martens had het ook zonder IPC gedaan. We waren deze weg al ingeslagen.

En nu? 
Voor MartensBouw is het vak er leuker op geworden. Fouten moeten eerder in het proces worden opgelost, dus de kennis van de bouw neemt weer toe.

Werkwijze! 
“In de bouw hoor je vaak: ‘dat doen we altijd zo’. Als je wilt innoveren, moet je dat argument zo snel mogelijk loslaten!”